Vinterdæk er dyre, men de er absolut nødvendige for, at danskerne kan køre sikkert i det glatte vintervejr.

Vinterdæk er langt kraftigere end sommerdæk, og så er de velegnede til at køre i sne og på spejlblank is. Det er med deres grove mønster på slidbanen, at de sørger for, at bilen ikke slingrer, når den bevæger sig ud på en køretur i det hvide vinterlandskab. Samtidig evner vinterdæk at holde på elasticiteten selv ved minusgrader.

Vinterdæk kan bremse nemt på isglatte flader. Hvis man har beholdt sine sommerdæk på bilen om vinteren, er der større sandsynlighed for, at man kører galt. Hvis man kører galt med sommerdæk, når der er frostgrader udenfor, skal man betale et større beløb i selvrisiko, når skaden bliver meldt til forsikringen. Det anbefales, at man venter med at skifte fra sine vinterdæk til sine sommerdæk indtil godt inde i april måned.

Nogle undlader at købe vinterdæk, fordi de er for dyre. Men hvis man kommer ud for en ulykke, mens man har sommerdæk på bilen om vinteren, vil selvrisikoen koster nogenlunde det samme som et par vinterdæk. Samtidig sparer det også brændstof, hvis man kører med det korrekte dæktryk.

Sommerdæk kan være farlige om vinteren, men vinterdæk kan også være farlige at have på bilen i de hede sommermåneder. Når vejret er tørt har vinterdæk dårligere greb om vejene. Vinterdækkenes bremselængde bliver også længere, og så kan de skride ud, når bilen drejer om et skarpt hjørne på en varm asfaltvej.

Et helt nyt dæk har en mønsterdybde på 8 mm. Men mønsterdybden bliver slidt ned, når bilen starter op og bremser hårdt ned. Det står i loven, at mønsterdybden minimum må være 1,6 mm. Det anbefales, at sommerdæk bliver udskiftet, når mønsterdybden er slidt ned til 3 mm. Vinterdæk skal helst udskiftes, når mønsterdybden er 4 mm.

Hvis man er i tvivl om, hvornår dækket er så slidt, at det skal udskiftes, kan man tage en tyve-kronemønt og sætte den ned i mønsteret: Hvis teksten Magrethe den 2. – Danmarks Dronning er skjult, er mønsterdybden stadig over 3 mm. Hvis ikke, skal dækket udskiftes.

Tjek også vores katalog.